Cfare eshte nje Web-Server?

Web-serverat janë kompjutera te cilet sherbejne (japin) faqet web. Çdo web-server ka një adresë IP dhe mund te kete dhe një domein te lidhur me te. Domeini eshte thjesht nje emer qe mund ti vendoset nje web-serveri p.sh. facebook.com eshte domeini i nje web-serveri diku ne glob. Për shembull, në qoftë se ju shkruani http://www.facebook.com/index.html në brouserin tuaj, kjo dërgon një kërkesë në nje web-server i cili e ka domeinin facebook.com. Serveri pastaj merr faqen me emrin index.html dhe e dërgon atë në brouserin tuaj. Çdo kompjuter mund të shndërrohet në një web-server duke instaluar softuer te caktuar dhe duke e lidhur kompjuterin në internet.

Shpesh i referuar thjeshte si Apache, ai eshte nje web-server me kod te hapur i krijuar nga programues bashkepunetore ne glob. Versioni i pare i saj u zhvillua me 1995 bazuar ne web-serverin NCSA httpd. Ne rast se instalojme kete aplikacion ne kompjuterin tone, fare mire mund ta kthejme ate ne nje web-server. Permendem me lart qe cdo webserver ka nje adrese IP. Edhe ne kete rast kompjuteri yne do te kete nje IP lokale e cila eshte nje IP standarde qe pointon tek makina lokale. Kjo IP eshte 127.0.0.1. Ndryshe makina lokale eshte quajtur localhost i cili eshte nje emer i parazgjedhur qe pershkruan adresen lokale te kompjuterit, e njohur gjithashtu me emrin loopback address. Ne rast se ne nje ekzekutues komandash sic eshte Terminal per sistemet Linux dhe Mac ose Command Promt ne sistemet Windows, ekzekutojme komanden ping localhost do te shohim qe do te pingoje tek adresa IP lokale 127.0.0.1. Pra, localhost i referohet kompjuterit mbi te cilin ne po punojme aktualisht.

results matching ""

    No results matching ""